Het Denk Anders Debat

Denk Anders Debat - verslag van Willemijn KloostermanHoe je denkt over een beperking en over het werken met een beperking, is een kwestie van perspectief.

Het Denk Anders Debat is voor jongeren met een niet zichtbare beperking, of chronische ziekte die hun dromen willen waarmaken. Het is georganiseerd door Stichting Hoezo Anders in samenwerking met Hogeschool Rotterdam. Aan tafel zaten werkgevers, jongeren met een beperking en ook staatssecretaris Klijnsma was aanwezig.

Powerplatform

Hogeschool Rotterdam heeft een Powerplatform voor studenten met een beperking die aan de Hogeschool Rotterdam studeren. Het is belangrijk dat studenten laten weten dat ze een beperking hebben, zodat de Hogeschool hen ook kan helpen, als dat bijvoorbeeld invloed heeft op hun studie. Marloes de Vries van het Powerplatform vertelde dat studenten hun beperking vaak presenteren als een probleem. Het Powerplatform wil juist graag benaderen dat studenten talenten hebben en dat het belangrijk is om dat als uitgangspunt te nemen. Daarbij is commitment, de beperking zien als anders, maar de verschillen accepteren, heel belangrijk.

Allereerst kregen we een filmpje te zien. Hiervan bleef mij het meeste bij, dat alles een kwestie is van perspectief. Iemand met autisme kan de wereld op een andere manier beleven dan iemand zonder autisme. Men zegt dan dat zijn voorstellingsvermogen minder groot is, maar is dat werkelijk zo, als je bedenkt dat iemand met autisme steeds moet denken: hoe ziet iemand zonder autisme de wereld nu?

 ‘Ik ben zo dankbaar dat ik hier mag werken’

Marga Mulder van Shell vertelde het volgende wat mij raakte. Zij merkte dat veel academici met een beperking niet zeker zijn over hun talent. Iemand zei tegen haar: “Ik ben zo dankbaar dat ik hier mag werken.” Het gaat er juist om dat iemands talent wordt gebruikt; iemand zet zijn talenten in voor het bedrijf. Wie moet hier nu precies dankbaar zijn?

 Wel of niet vertellen dat je een beperking hebt?

Een interessante vraag is of je tijdens een sollicitatiegesprek wel of niet vertelt, dat je een beperking hebt. Wanneer je een onzichtbare beperking hebt, is dit altijd de hamvraag. Is het belangrijk voor een werkgever om te weten of iemand een beperking heeft, als dit zijn werk niet beïnvloedt? Het zal altijd een spanningsveld blijven.

Tijdens het eerste deel van het debat was iedereen erg vriendelijk voor elkaar. Maar we wilden wel wat meer vuur in het debat. Vanuit de zaal werd gezegd: ‘Iedereen vindt dat het belangrijk is dat er mensen met een beperking in dienst worden genomen, maar waarom wordt dit dan niet gewoon gedaan?


Blind vertrouwen – Solliciteren met een handicap

Uit onderzoek is gebleken dat 30% van de blinden en slechtzienden in Nederland betaald werk heeft. Dit betekent dus dat 70% van hen geen betaalde baan heeft. Ctalents vindt dat dit anders kan en heeft daarom een talentmaximalisatieprogramma ontwikkeld. Op 11 december organiseerden zij een inspiratiesessie. Ik was erbij, benieuwd naar dit programma.

Talentmaximalisatieprogramma

In de eerste week worden kandidaten getest. Het gaat dan bijvoorbeeld om een persoonlijkheidstest, of een competentietest. Door de kandidaat wordt gereflecteerd op de testen.

In de volgende weken wordt er vanuit de praktijk gekeken wat iemands talenten zijn. Bij Ctalents in Amsterdam is een ware CtheCitynagebouwd. Dit is Amsterdam in het klein. Mensen kunnen hier in het volledig donker een rondleiding krijgen door Small Amsterdam.

CtheCity is voor en door trainees. De rondleiding wordt verzorgd door gidsen met een zintuiglijk talent, zoals dat zo mooi wordt genoemd. Het programma is dus niet alleen voor blinden en slechtzienden, maar ook voor doven en slechthorenden.

Naast het gidsen komt er veel meer kijken bij de citytour. Zo moet de receptie bemand worden, is er een manager nodig, moet administratief werk worden verricht. In deze weken kan iemand door opdrachten uit te voeren er achter komen wat bij hem past en waar hij goed in is.

In de laatste weken worden de kandidaten klaargestoomd om te solliciteren en een match te maken met een werkgever. Ctalents heeft contact met diverse werkgevers en is gericht op het inspireren van en het implementeren bij werkgevers.

Blind zijn is geen slechte versiertruc

Na de uitleg over het programma kwam Vincent Bijlo het podium op. Hij was niet te zien, want we waren in een totaal donkere ruimte. Hij vertelde heel open over zijn visuele uitdaging. ‘Je moet het een beetje leuk en speels houden. Blind zijn is bijvoorbeeld nog niet zo’n slechte versiertruc.” Of je dit als sollicitant nu ook moet gaan uittesten, is even de vraag.

Muren afbreken

Over blind zijn heersen veel vooroordelen. Eigenlijk moet je zelf altijd een voorlichter zijn en uitleggen wat het nu betekent dat je niet kunt zien. Soms zorgt het voor leuke situaties, maar soms is het ook heel vermoeiend om maar steeds te moeten uitleggen.

Het is echter wel heel belangrijk om je stem te laten horen. Letterlijk: want als je iets niet ziet, moet je vaak vragen naar wat er gebeurt in je omgeving. Het is heel verleidelijk om je terug te trekken in je eigen wereld en een muur om je zelf heen te bouwen, maar het zal je niet verder brengen.

Leren door te doen

blind-vertrouwen---solliciteren-als-je-blind-bentEr is een groot verschil tussen het hebben van een handicap en je handicap zijn. Als je zelf je handicap bent, dan kun je alles wat er gebeurt toetrekken naar je beperking.

Het is belangrijk om op je zelf te vertrouwen en te weten wie je bent. Wanneer je je eigen identiteit kent, kun je pas echt integreren. Daarnaast is het ook belangrijk om vertrouwen te krijgen. Wanneer je niet mag proberen, kun je ook niet leren.

Je leert door te doen. Talenten moet je ontwikkelen. Wees realistisch en zeg niet dat je alles kunt, maar zeg: ‘dit zou ik kunnen doen en ik ben bereid om te leren. En ja, ik zal eens flink mijn hoofd stoten, onderuit gaan, maar alleen als je valt, kun je weer opstaan en je weg vervolgen.’